Šta se dešava sa kožom ako odete na spavanje sa šminkom

 

Ovo ne bi nikako trebalo da bude dilema čak ni posle iscrpljujućeg izlaska, međutim, svakoj ženi se barem jednom omaklo. Svaljivanje krivice na umor uz logiku da se “ništa strašno” neće desiti su uobičajeni izgovori. I neće tog istog dana, ni sutra, ali zato za koju godinu…

 

Skinuti šminku ili ne.

 

Lice & Šminka

 

Puder zatvara pore i sprečava mikrocirkulaciju, a samim tim i obnavljanje kože, objasnila je Žanet Graf za “Daily Makeover”. Sve to može dovesti do zapušenih pora, masnoće, bubuljica, akni, ali i bora. Takođe, puder je prvi “na udaru” na licu tokom čitavog dana, pa tako sakuplja sve nečistoće iz okoline. Kome nije dovoljan razlog da skine šminku svt to što nosi na licu, nek slobodno tako prenoći, ali onda nek se ne pita posle šta mu se desilo.Maskara se čini kao najbezazleniji deo šminke koji baš i ne mora da se skida. Međutim, istina je sasvim drugačija. Maskara se nalazi na veoma osetljivom mjestu, blizu samog oka i dok se kruni, njeni delići mogu da upadnu u oko i naprave iritaciju, pa čak i da dovedu do konjuktivitisa. Ni trepavicama ništa manje ne smeta maskara. Ona se već tokom dana osušila i ako je ne skinete uveče rizikujete da vam se trepavice izlome i oslabe, piše Mondo.. 
Ma koliko kvalitetan, svaki ruž za usne sa kojim se prespava će dovesti do njihovog sušenja i pucanja, a da ne pominjemo prljave jastučnice. Ako već znate da ste skloni da se nakon ludog provoda samo uvučete u krevet i da vas uglavnom mrzi da skidate šminku pred spavanje, investirajte u vlažne maramice za skidanje šminke koje ćete držati na noćnom stočiću.Složićete se da je to mnogo povoljnija investicija nego da u budućnosti kupujete kreme protiv bora, losione za bubuljice i veštačke trepavice. 

Šta se desi s licem kad prestaneš da se šminkaš?

Čak i ako ni do trafike ne izlazite bez šminke na licu, s vremena na vreme bi trebalo da pauzirate. Razlozi su više nego ubedljivi. Da, kozmetika ume da podigne samopouzdanje, ali svakodnevni slojevi na vašem licu ostavljaju posledice. Pauzirajte neko vreme kao Ališa Kiz, i vaš ten će se preporoditi. Evo šta se dešava kada prestanemo da se šminkamo.

1.Pore će se skupiti – Tečni puderi, rumenila i bronzeri možda lepo izgledaju na licu, ali ispod površine se akumuliraju u pore. Kada prestanete da se šminkate na neko vreme, i redovno čistite kožu, pore prestaju da budu zapušene, a koža se manje bora.

2.Manje bubuljica- Što više šminke koristite, više je hemikalija i otrova koje stavljate na lice. Da ne pominjemo užasne stvari koje “žive” na našim četkicama i četkama, koje sigurno ne čestimo svaki dan. Ta nečistoća ne samo da zapušava pore, već izaziva upale usled kojih nam izbijaju bubuljice. Dakle, manje šminke – manje bubuljica.

3. Manje očnih infekcija- Maskara pravi čuda s vašim trepavicama, ali većina tih proizvoda sadrži konzervanse koji izazivaju crvenilo očiju. Još ako šminku delite sa nekim- šansa da ćete zaraditi upalu očiju je još veća.

4. Zbogom suvoj koži- Šminka ometa proces znojenja lica, posebno kada smo preumorni da bismo je skinuli. Kada preko noći ne skinete šminku, mrtve ćelije na površini kože se mešaju s nečistoćom i ometa se proces obnavljanja ćelija kože. Zbog toga ten postaje suv, a njegov ton zagasit.

5. Manje alergijskih reakcija- Proizvodi koje svakodnevno koristimo su puni parabena, sulfata i metala, a to su supstance koje često izazivaju alergijske reakcije. Kontak s tim supstancama može izazvati dermatitis koji je manifestuje crvenim pečatima po koži.

6. Zdraviji ste-  Pozitivni efekti odricanja od šminke imaju uticaj i na telo, a ne samo na lice. Neke supstance iz karmina i senki za oči mogu da podignu krvni pritisak, pa čak utiču i na plodnost. Ne morate se odreći tih dragocenih pomagala zauvek, ali dajte sebi oduška i napravite pauzu.