Donatella Versace, nova kolekcija modne ikone,koja  izlaže svoj manifest za 2018: jedinstvo, održivost, otpor! Sledećeg ponedeljka na Fashion Awards dodeli nagrada, koji su sponzorisali Svarovski za kraj godine, na kojima su stanovnici Londona (i posetioci) poznate ličnosti u industriji donirali svoju kosu i prikupljali novac za obrazovne dobrotvorne svrhe. U organizaciji Dame Natalie Massenet iz Britanskog modnog saveta, organizatori događaja rade na stvaranju nekakvog presečnog “sizzle” – i naziva ga Massenet – unapred objavljujući pobednike određenih kategorija. Posle već objavljenih nagrada za Maria Grazia Chiuri i Stella McCartnei, Massenetova ekipa danas otkriva pobednika ovogodišnje nagrade Fashion Icon : Donatella Versace.

Naravno, uopšte se ne raspravlja o tome. Ove godine Versace je obelezila 20. godišnjicu ubistva svog brata prezentacijom serije odličnih kolekcija u njegovu cast koje su se u septembru osvježili savšeno pripremljeni supermodeli. Ona je takođe najavila sveobuhvatan pilot projekat za održivi razvoj u kompaniji, i već je započela sa proizvodnjom tepiha Versace i nastavila da se širi u vidu novog butika koji se otvara sledeće nedelje. Kao što je Massenet rekla: “Nisam mogla da zamislim boljeg primaoca ove nagrade, pogotovo što ove godine obeležava takav važan datum za Versace.“. Dobijanje ove nagrade, unapred nam je dalo veliki razlog da se sastanemo sa Donatelom kako bi čuli njena osećanja o tome da bude  “Ikona” – i da postavljamo razna  pitanja  o vremenima koja dolaze. Evo šta ona ima da kaže…

Čestitam Donatela! Kako izgleda biti zvanična modna ikona?
Osećam se veoma počastvovana i … ponizna u isto vreme. Ova godina je za mene bila pokretač velikih emocija i ovo je prilično laskava titula. Veoma sam srećna i zato što sam uspela da podelim taj poseban trenutak sa nekim od mojih najbližih prijatelja. Naomi i devojke su deo moje porodice, kao da smo odrasli zajedno; tako da je učinio taj trenutak još emotivnijim i važnijim.
Versace je u 2017. godini uživala u izuzetnoj godini na pisti, i muškoj i ženskoj odeći. Najnovije kolekcije su bile posvecene  Gianni-ju, čiji gubitak se i dalje osjeća.

Kako ste uspeli da  tako čvrsto držite u fokusu sećanje na vašeg brata?
U početku to nije bilo lako. To je prvi put da sam se vratila u arhivu nakon što je umro i reči ne mogu stvarno izraziti sva različita, kontradiktorna osećanja koja imam tokom procesa kreiranja kolekcije. Ono što sada znam je da sam to trebala učiniti. Osećam se kao da sam prolazila kroz katarzični trenutak i sada se osećam lakšom, oslobođena tereta koji sam nosila sa mnom tako dugo …Iako imamo veliki broj modela u 2017. godini, vaše 90-godišnjeg supermodelskog okupljanja u Milanu ovog  septembra bio je apsolutno izvanredan trenutak piste u ovoj godini. To je bio neverovatan udar, ali u pogledu uticaja, kako ce te da ga završite 2018?Za mene je to nebitno. Nikada se ne osvrnem na ono što sam uradila i taj trenutak je bio za mog brata, to je bila njegova proslava. 2018 će doneti puno novih, uzbudljivih stvari, videćete.Govoreći o sledećoj godini, to će obeležiti 40-godišnjicu od kada ste, Đani i Santo osnovali kuću Versace. Možemo li očekivati više datih izjava pa da proslavimo?

Možete sigurno očekivati više datih izjava, ili barem ja ću pokušati najbolje što mogu. Ali, iskreno, nisam stvarno razmišljala o sledećoj godini kao proslavu 40-godišnjice u smislu kreativnosti za kolekciju. Ono što želim, ono što sam oduvek želela, je da stvorim nešto što je relevantno sada, možda koristeći elemente prošlosti, ali u potpunosti su se transformisali i ponovo pogledali u oči današnjice.

Prvobitno značenje “ikone” bila je naslikana slika ključne hrišćanske figure. Upravo ste najavljeni kao glavni modni sponzor nebeskih tela, predstojeće izložbe Instituta za kostime. Zašto vam to partnerstvo znači? 
Mnogo. Kao što možete zamisliti, biti italijanka  i odrastati na jugu Italije – poznatiji i na neki način religiozniji od severa, religiozne svečanosti oduvek su bili centar naših života. Religija je oduvek bila ogroman izvor inspiracije i za mog brata i za mene. Uzeo je sve religiozne simbole i poneo ih u njihovim bukvalnim značenjima da ih pretvori u elemente mode. To je bilo genijalno za mene. Nikada nije trebalo da bude nepoštovanje. Naprotiv, to je bio njegov put, naš način, da prenesemo taj religiozni deo života u naš rad. I jako sam sretna što je Met odlučio bas ovu temu. Sigurna sam da će to predstaviti sa sasvim drugačijom perspektivom, kao što to i uvek rade.
Možda je to malo zapostavljeno ali sve akcije na vašim pistama, ove godine koje ste započeli imaju ozbiljnu posvećenost da Versace postane ekološki održiv , da li to planirate i dalje?
Apsolutno. Čvrsto verujem da je budućnost zelena. Londonski butik u ulici Sloane je samo prvi korak u znatno većem maloprodajnom projektu koji će na kraju uključiti sve druge prodavnice, kao i celu kompaniju. Moramo poštovati našu planetu i to moramo uraditi sada ili će biti prekasno. To nije samo način na koji proizvodimo odeću, materijale koje koristimo, niti kako ih koristimo, to je i nova kultura unutar Versace, kultura koja stavlja ljude i njihovo blagostanje u centar. Međutim, mi to ne radimo sami. Sve se planira, korak po korak, od strane spoljne kompanije koja se zove Nativa koja radi sa nama da postavlja kalendar internih promena koje se moraju desiti u određenom vremenskom okviru kako bi se postigao cilj postizanja održivosti u srednjoročnom periodu. Veoma sam ponosan na ovo.
Ponosno i glasno, proglašavate žensku snagu i samoodređenje za godišnja doba. Ovo se oseća kao trenutak promene  u rodnim odnosima, i odnose između moćnih i manje-takvih, širom društva. Šta želite da vidite od promene u modi, i drugde, u 2018?
Više od toga. Više žena se sjedinilo, podižući glavu, radeći zajedno i pomagajući jedni drugima. Jedinstvo je Snaga. Puno je postignuto, ali nije dovoljno. A moda može pomoći. Mora pomoći. Moda je način izražavanja sebe i ako se odeća može učiniti da se osećate jače, onda žene ne bi trebalo da se plaše da se usuđuju, da pokazuju svoj imidž na pametan način da pošalju prave poruke.
Kakav savet  od vas, kao jedne zvanično proglasene Fashion Icon-a, mozete dati svakome ko počinje u industriji danas?
Budite strpljivi, nikad ne odustajte i radite naporno. Snovi postanu stvarnost!
 
Share: