Nedelja mode u Njujorku predstavlja više od same lepote i mode. Nastao je 1943. godine kao potreba američkih kupaca i modnih novinara  koji nisu imali mogućnost da putuju u Pariz. Počevši od 1993. godine, svakakog februara i septembra, Njujork postaje centar svetske mode. Tu se održava ovaj planetarno prepoznatljiv događaj gde se na jednom mestu susreću najbitniji blogeri, dizajneri, novinari, poznate ličnosti, modeli i diznajeri. Koliko je značajan ovaj dogadjaj govori činjenica da je za nedelju dana NYFW posetilo više od 100 000 hiljada posetilaca, koji su za državu doneli više 500 miliona dolara.

Svako ko je iole zainteresovan za nove modne trendove redovno obilazi dostupne butike i modne sajtove u želji da isprati koje boje, materijali i krojevi će osvojiti ulice svetskih metropola naredne sezone. Bez sumnje, idealna prilika da se o ovim stvarima detaljnije obavestite jeste fashion week. Dve nedelje mode, ili u slučaju Beograda – čak četiri, za cilj imaju da nas upoznaju sa svim onim što nas očekuje u predstojećoj sezoni. Ono što fashion week čini daleko atraktivnijim od internet prezentacija modnih kompanija svakako je prilika da vidimo prevoje i pad materijala i otkrijemo značaj određenih aksesoara za različite odevne kombinacije i to na svega par koraka od nas. Možda se baš mladi dizajneri sve češće formiraju u redove ispred mesta na kojima se revije održavaju, a goste sve manje čine ljubitelji estradne mode i sve češće urbanija ekipa.

I uprkos strepnji da možda nećete uspeti da uđete na reviju nekog domaćeg dizajnera dok čekate ispred ulaza, na kraju se ipak dođe do mesta. Verujem da lepota beogradskih i srpskih nedelja mode jeste upravo u tome što ne morate da pripadate eliti ili imate veze za istom da biste prisustvovali revijama. Međutim, stvari na vrhu izgledaju malo drugačije.

Odlazak na revije gde su gosti u prvim redovima Anna Wintour, Michael Douglas, Kanye West, Vivianne Westwood, Whoopi Goldberg ili neka druga zvezda iz sveta mode i šou biznisa, nije tako jednostavan. Čekanje u redu da uđete u, za ovu priliku, adaptirani prostor Linkoln Centra, može Vam omogućiti da eventualno vidite neke od onih koji će prisustvovati desetominutnom vrhuncu glamura koji potpisuje Calvin Klein, Marc Jacobs ili neki drugi etablirani dizajner.

Tako da bez pozivnice možete zaboraviti na većinu reviju. Kako vam niko nije rekao da stvari u Njujorku ne funkcionišu kao na Balkanu, nemojte da svoju  priliku sami provedete uglavnom u okolini Linkoln Centra, zahvalani na činjenici da je septembar , protekao u dugim sunčanim satima, razmišljajući kako da se sledeća prilika ne pretvori u mračne i ledene februarske dane na istoj lokaciji.

Značaj njujorškog fashion week-a nije samo u činjenici da on čini jednu od četiri najznačajnije prestonice mode u svetu, zajedno sa Parizom, Londonom i Milianom. Fashion week kao manifestacija po prvi put je organizovan upravo u ovom gradu tokom Drugog svetskog rata, kako bi skrenuo pažnju sveta sa francuske mode i revija, na koje, usled rata, nije moglo da se ide. Zbog toga je 1943. godine modna novinarka Eleanor Lambert pokrenula manifestaciju koju je nazvala „Press Week“, sa ciljem da američkoj javnosti skrene pažnju na do tada odbacivane domaće dizajnere. Nakon velikog uspeha, američki Vogue i drugi modni časopisi okrenuli su se više američkim dizajnerima. Od tada, nedelja mode se u kontinuitetu održavala na različitim lokacijama, uglavnom hotelima i buticima širom grada. 1994. godine manifestacija je preseljena pod jedan krov, tj. Kompleks belih šatora u Bryant Parku u kom se održavala do 2009.

Nastao je 1943. godine kao potreba američkih kupaca i modnih novinara koji nisu imali mogućnost da putuju u Pariz. Počevši od 1993. godine, svakakog februara i septembra, Njujork postaje centar svetske mode.

Međutim, usled povećanog pritiska menadžmenta parka, fashion week se preselio u Damrosch Park, u okviru kompleksa Linkoln Centra i pod nazivom Mercedes-Benz Fashion WeekMercedes-Benz jeste glavni sponzor njujorške nedelje mode i pokrovitelj šatora kod Linkoln Centra u kojima se održava najveći broj revija. Međutim, neki od najpoznatijih dizajnera kao što su Calvin Klein, Donna Karan, Marc Jacobs, Ralph Lauren i Tommy Hilfiger, svoje revije održavaju nezavisno od Mercedes-Benza, u različitim prostorima širom Menhetna. Takođe, neposredno pred ili nakon zvanične nedelje mode, održava se uglavnom četvorodnevni Couture Fashion Week NY u čuvenom hotelu Waldorf-Astoria koji promoviše luksuzne proizvode modne industrije.

Ovo su neki od najisčekivanijih dizajnera

  • Victoria Beckham
  • Alexander Wang
  • Jeremy Scott
  • La Perla
  • Oscar de la Renta
  • Zac Posen
  • Badgley Mischka
  • Yeezy Season 5
  • John Paul Ataker
  • Marchesa

CONCLUSION- ZAKLJUČAK

Zaljubljenik u modu ili samo neko ko voli da trendi komade , složice se oko jedne stvari NYFW je mesto gde trebate da budete na ovaj ili onaj način.

Share: